Et sammenstrikket fællesskab

På Diakonissestiftelsens Hospice finder patienter og pårørende både ro og mening, når de griber pindene og strikker en firkant til fællesskabstæppet.

Thomas Wittrup // thwi@diakonissen.dk

Der bliver strikket til fællesskabet på Diakonissestiftelsens Hospice. Foto: Thomas Wittrup.

I det store opholdsrum på Diakonissestiftelsens Hospice står en kurv mellem de bløde lænestole. I den ligger både garnnøgler, strikkepinde, en nem opskrift på hvordan man strikker en simpel, lille firkant og en opfordring til at strikke et bidrag til et tæppe – et fællesskabstæppe.

Assisterende afdelingssygeplejerske og frivilligkoordinator Susanne Christophersen forklarer:

”For både patienter og pårørende kan tiden på hospice ind i mellem blive lang og tankerne tunge. Pårørende efterspørger somme tider ’noget at lave’. Derfor har vi sammen med Loppeshoppens kreative værksteder lavet en strikkekurv med tilbud om at strikke en lille del af et fællesskabstæppe. Vi har været i gang i noget tid, og tilbuddet bliver taget rigtig godt imod. Selv her i sommervarmen bliver der strikket.”

Tanken er ifølge Susanne Christophersen at udnytte det potentiale, som den trendy strikke-disciplin har til at lade hænderne arbejde og tankerne flyve. De små strikkede firkanter udgør en håndgribelig og ikke mindst overskuelig opgave, som kan bringe adspredelse, når man har brug for netop det.

”Jeg tror, at idéen om at bidrage til et godt formål giver strikkeriet en mening, som mange pårørende godt kan lide,” siger Susanne Christophersen.

Loppeshoppens kreative værksteder

De mange små firkanter, som bliver strikket på Hospice, bliver afleveret til de kreative værksteder, som er en del af Loppeshoppen. Her bliver firkanterne sirligt syet sammen til tæpper, som bliver solgt i butikken på hjørnet af Peter Bangs Vej og Søndre Fasanvej sammen med andre redesignede genstande fra de frivilliges hænder.

Det er også frivillige fra Loppeshoppen, som leverer garn og finder strikkepinde til kurven på Hospice. Cæcilie Barsøe Løvstad, som er frivilligkoordinator i Loppeshoppen, fortæller:

”Det giver god mening, at de kreative værksteder kan bidrage på hospice og give patienter og pårørende denne mulighed. Der er blandt de frivillige i Loppeshoppens butikker og værksteder et overskud og en stor lyst til at bidrage med noget omsorg, og vi er glade for, at man ind i mellem kan høre lyden af klikkende strikkepinde på hospice.”

Efter det seneste fællesskabstæppe for nylig blev færdigt, er opskriften i strikkekurven for en stund skiftet ud med én på karklude. Konceptet er det samme – de færdige karklude bliver bundet og solgt i Loppeshoppen, hvor overskuddet går til Diakonissestiftelsens sociale aktiviteter og velgørende formål.

Fakta

  • Hospice har 16 pladser og har derudover et udgående hospiceteam, som yder specialiseret palliativ behandling til yderligere 22 borgere.
  • Det er gratis at komme på hospice, og alle, som har en livstruende sygdom, og som har behov og kan få gavn af hospiceindsatsen, er velkomne på Diakonissestiftelsens Hospice uanset nationalitet, religion, alder, sygdom og bopælskommune.
  • Loppeshoppen er Diakonissestiftelsens genbrugsprojekt, hvor frivilligt arbejde udmønter sig i sociale fællesskaber i både butikker og kreative værksteder.
  • Når du støtter Loppeshoppen, støtter du både miljøet og fællesskaber, der styrker det enkelte menneskes livskvalitet. ​ 
  • Diakonissestiftelsen er en non-profit virksomhed med 160 års erfaring i at uddanne og drage omsorg for mennesker.

Relaterede nyheder