Ny hospicechef: Fremragende faglighed og høj trivsel – til gavn for patienterne

Af Flemming Schultz // flsc@diakonissen.dk

Jesper Grud Rasmussen er ikke ny på Diakonissestiftelsens Hospice. I 18 år har han nemlig været ansat først som sygeplejerske og senere som klinisk sygeplejespecialist, og det er faktisk præcis på årsdagen for hans første ansættelse den gang i 2006, at han den 1. oktober 2024 sætter sig i chefstolen på Dronningensvej 24. Jesper Grud Rasmussen har derfor allerede bidraget til at skabe og udvikle den høje faglighed og varme omsorg for patienter og pårørende, der præger hospicet. 

Jesper Grud Rasmussen, chef for Diakonissestiftelsens Hospice

Den nye hospicechef er stolt af det arbejde, der allerede er gjort, og han ser også frem til nye muligheder for udvikling, fortæller han og understreger, at fagligheden, omsorgen for patienter og pårørende og den gode trivsel for medarbejderne fortsat vil være i centrum.

En af de første opgaver bliver at skabe et stærkt ledelsesteam. ”Vi skal have etableret et hold bestående af en oversygeplejerske, en assisterende oversygeplejerske, en klinisk sygeplejerske og mig selv som chef. Det er vigtigt, at vi står stærkt sammen som ledelse, så vi kan præsentere helt klare rammer og mål og sikre den bedst mulige palliative pleje,” siger Jesper Grud Rasmussen.

Videndeling, samarbejde og udsyn
Jesper Grud Rasmussen lægger vægt på det gode samarbejde i huset, hvor både patientfokus og personalets trivsel er bærende elementer. Samtidig er samarbejdet med andre hospicer, hospitaler og plejehjem vigtigt: ”Vi skal lære af hinanden, interessere os for vores praksiserfaring, patienternes skiftende og forskellige behov – og alt det andet, der er afgørende for, at vi yder den bedste pleje, omsorg og palliation,” forklarer han. 

Derfor er han også stolt over den indsats, Diakonissestiftelsen yder i hospice-sektoren generelt. ”Vi har sat en høj standard, og jeg oplever, at andre hospicer kigger på os som et forbillede - det forpligter,” fortæller han med tydelig passion for sit arbejde. ”Vi skal dele vores viden og selv lære af andre. Det er godt for patienterne, for personalet og for samfundet, at vi er nysgerrige og lyttende”.

Med en lav personaleomsætning har Jesper og hans team formået at fastholde et solidt og engageret hold. ”Medarbejderne kommer på grund af deres interesse for palliationsområdet, og de bliver her, fordi de værdsætter relationerne og den faglige udvikling,” siger Jesper Grud Rasmussen. Han peger også på, at medarbejderne oplever det som vigtigt og givende at undervise andre hospicer og plejehjem og dermed bidrage til udviklingen af hospice-sektoren som helhed.

Billedet viser hospice fra oven.
Diakonissestiftelsens Hospice er bygget i 2016.

Palliation som en livsvigtig del af plejen
Et af de store mål for den nye hospicechef er at udbrede kendskabet til palliation og gøre den lindrende behandling tilgængelig for flere. Det gælder ikke mindst i den offentlige debat om fx aktiv dødshjælp, hvor Jesper Grud Rasmussen ser et stort behov for at få fortalt om de muligheder og alternativer, palliation giver. 

”Jeg oplever, at mange har et for endimensionelt billede af, hvad palliation og lindring kan, når livet står foran afslutningen. Vi er kommet utroligt langt både fagligt, teknisk og medicinsk, og jeg kommer til at fortsætte indsatsen for at skabe lettere adgang for flere til den behandling, vi tilbyder i hospice-regi,” forklarer han. 

En mulighed åbner sig formentlig i forbindelse med, at Diakonissestiftelsen de kommende år åbner en række friplejehjem i det storkøbenhavnske område. Her ser Jesper store muligheder for at integrere palliation som en naturlig del af plejen. ”Tænk hvis det ville være muligt at skabe hospice-lignende tilbud på plejehjemmene, hvor palliation kan bidrage til, at mennesker får en værdig afslutning på livet, når døden på naturlig vis nærmer sig,” siger han.

Billedet viser fællesspisning.

Jesper Grud Rasmussen er også optaget af at aftabuisere døden og de processer, der følger med. ”Vi skal blive bedre til at tale om døden – ganske enkelt. Døden er en naturlig del af livet, og vi skal hjælpe mennesker med at forstå, at vi med palliation kan hjælpe med at skabe ro, forløsning og tryghed i livets sidste fase.”

Ledelse skal være synlig og anerkendende

Hospicechefen er glad for, at ansættelsesudvalget vægtede hospice-faglige kompetencer højt, da stillingen skulle besættes. ”Høj faglighed, udvikling og gode, trygge rammer for arbejdsfællesskabet er så utroligt vigtigt at have på plads, så vi kan fokusere på kerneopgaven; at gøre en forskel for patienter og deres pårørende,” siger han. 

Hans ledelsesstil er relationsorienteret: Anerkendelse, åbenhed og et godt samarbejde er nøgleord, og han ser det som en selvfølge at være en synlig chef. ”Jeg vil være en synlig og tilgængelig leder, som er til stede for både medarbejdere og pårørende. Det handler om venlig klarhed og anerkendelse af det arbejde, vi alle gør sammen.”

Som klinisk sygeplejespecialist har Jesper Grud Rasmussen været en del af ledelsen på hospicet i en årrække, men Jesper understreger, at han stadig er den samme person som før ‑ men med en ny rolle. ”Jeg har den samme stemme som før. Nu har jeg så også fået en megafon i hånden, og det er jeg selvfølgelig opmærksom på. Nu er det mit ansvar at sikre, at vi fortsætter vores stærke arbejde og bliver ved med at udvikle os som et førende hospice.”

Hospice med musik, latter, alvor og nærvær
Det betyder også, at Jesper Grud Rasmussen vil bygge videre på den kultur og det stærke sammenhold, der allerede er på hospice. ”Når jeg tænker på vores hospice om et halvt år, ser jeg et hus fyldt med musik og latter og en stærk oplevelse af meningsfyldt nærvær,” siger Jesper med et smil. ”Hos os skal der være plads til både de svære samtaler og de livsbekræftende øjeblikke. Det er det, et hospice handler om – at skabe de bedst mulige rammer for livets afslutning.”

Billedet viser 2 personer, der snakker sammen.

Med Jesper Grud Rasmussen i spidsen står Diakonissestiftelsens Hospice stærkt rustet til at fortsætte sin udvikling som et forbillede inden for palliation og pleje. Hans visioner for fremtiden tegner et hospice, hvor faglighed, medmenneskelighed og omsorg går hånd i hånd for at skabe de bedste rammer for livets sidste tid.

---

Jesper Grud Rasmussen afløser tidligere hospicechef Helle Tingrupp, som efter 23 år på Diakonissestiftelsens Hospice har valgt at gå på pension.