Det gode liv kommer ikke af sig selv

7. marts 2018

Jørgen Larsen tager aktive valg i en insisterende søgen efter livskvalitet. Et af valgene har været at blive en del af fællesskabet i Diakonissestiftelsens nye seniorboliger.

Jørgen Larsen foran rammen om et nyt kapitel i det gode liv – Diakonissestiftelsens nye seniorboliger på Frederiksberg. Foto: Thomas Wittrup

Af Thomas Wittrup // thwi@diakonissen.dk

Sneen fyger om hjørnerne på Diakonissestiftelsens nye seniorboliger. Den sidste rest af trist vintervejr holder stædigt fast ind i de første forårsdage. Indenfor hos Jørgen og Susanne Larsen på Dronningensvej 14 er stemningen anderledes rar.
Selv om de kun har boet i lejligheden i en måned, virker boligen varm, imødekommende og hyggelig. Indretningen er velovervejet, og intet synes overladt til tilfældighederne – et tema som går igen i Jørgen Larsens tilgang til livet:

”Engagement er nøglen! Engagement i alt muligt. Hvis du ikke gør noget, så kommer du ingen vegne. Det gode liv – eller livskvalitet – kommer ikke af sig selv. Du må selv opsøge det gode liv og fylde det ud med tre grundlæggende ting: kærlighed, respekt og udfordringer. Vores indflytning i seniorboligerne var et meget bevidst valg,” fortæller Jørgen Larsen om at forlade et hjem på Langeland til fordel for et liv på Frederiksberg.

”Vi havde og har mange overvejelser om, hvordan vi gerne vil leve vores liv. Hvad gør vi? Hvor gør vi det? Hvad har vi brug for, når vi bliver ældre? En af de ting, vi længe har talt om, var seniorfællesskaber. Og da vi så faldt over Diakonissestiftelsens tilbud om boliger med et indbygget fællesskab, var vi på. Her var mulighed for at være med til at skabe noget nyt,” siger Jørgen Larsen.

Vi gør noget ved det!
For Jørgen og Susanne Larsen handler det gode liv om at stille nogle krav og aktivt søge at indfri de krav og give livet indhold og fylde. Og indhold var der altså ikke helt nok af på Langeland:

”Hvis vores muligheder er begrænsede, så gør vi noget ved det! Vi er stadig glade for Langeland, men fik alligevel ikke helt dækket vores behov. Nu prøver vi noget nyt på Diakonissestiftelsen. Vi skal være med til at bygge noget helt nyt op. Tage ansvar for det, som er omkring os. Fællesskabet med vores nye naboer er et møde mellem mennesker, som skal lære at respektere og mærke hinanden. Det er en udfordring, og det kommer til at tage tid. Men processen og engagementet er det afgørende,” slår Jørgen Larsen fast.

I køkkenet hos Jørgen og Susanne Larsen er der styr på arbejdsdelingen – man skiftes! Foto: Thomas Wittrup

En liv med mange projekter
Det nye fællesskab er endnu ganske nyt, men Jørgen Larsen har allerede engageret sig som tovholder på fællesskabets digitale løsninger med hjemmeside og lignende. En rolle som efter 40 års ansættelse i IT-afdelingen hos SAS falder ham ganske naturligt. Og roller har Jørgen Larsen en del af. Lysten til at deltage aktivt og være en del af et fællesskab betyder, at han i en alder af 76 år sidder i flere bestyrelser:

”Jeg var med til at starte et hjertestarter-projekt op på Langeland. Der er kun en enkelt ambulance på øen. Så vi var nogle, som tog initiativ til at etablere et tilkaldesystem og et netværk af hjertestartere og ikke mindst personer, som kan bruge dem, rundt om på øen. Jeg er også med til at lave Hesselbjerg Musikfestival, som er en lille festival med klassisk musik i fire kirker på Langeland.”

Nye projekter i horisonten
Historierne står i kø, og foretagsomheden og lysten til at engagere sig lyser ud af øjnene på Jørgen Larsen, som ud over involveringen i projekterne på Langeland også er formand for seniorklubben for tidligere it-medarbejdere fra SAS.

Og når man alligevel har været på Frederiksberg i en god måned, så kunne man jo også lige se på, om der var mulighed for at brede musikfestivallen fra Hesselbjerg lidt ud og etablere en musikforening på Frederiksberg. "Det handler jo om engagement!"

Om Diakonissestiftelsens seniorboliger

  • Lejerne skal være fyldt 55 år og må ikke have hjemmeboende børn.

  • Lejerne må ikke være visiteret til personlig pleje.

  • Bebyggelsen er tegnet af tegnestuen Vandkunsten og opført som seks punkthuse i 2-4 etager.

  • Der lægges også vægt på:
    • lysten til at indgå i det fællesskab, der er på Diakonissestiftelsen
    • en bred aldersfordeling
    • en god balance mellem par og enlige,
    • at cirka 40 procent af boligerne udlejes til Frederiksbergborgere.
  • Alle lejligheder har altan eller terrasse, og penthouselejlighederne har egen tagterrasse.

  • Læs mere om Diakonissestiftelsens seniorboliger.

Læs også: