GIVRUM har styrket troen på mig selv

7. august 2019

GIVRUM er Diakonissestiftelsens kreative værksteder. Her får frivillige succesoplever gennem redesign af tøj og møbler. Louise Lindvig Thelander har brugt GIVRUM som en legeplads, hvor hun prøver ideer af, og det har givet hende selvtillid til at følge drømmen om at blive selvstændig designer.

Louise Lindvig Thelander har fået et kærligt skub i GIVRUM til at følge sin drøm om at blive selvstændig designer. Hun noterer alle sine ideer ned i notesbogen om kommende Youtube-videoer og syprojekter.

Tekst og fotos: Mette Frid Darré // mfda@diakonissen.dk

I et børneværelse i Jylland i midten af 1990erne sidder 12-årige Louise Lindvig Thelander og tegner koncentreret på det hvide papir. Lange kjoler, korte kjoler, pynt og sko. Papirtøjet er til påklædningsdukken, som agerer model. Louise Lindvig Thelander drømmer om en dag at blive designer. Hvad hun endnu ikke ved, er, at inden hun kan gå den kreative levevej, skal hun gennem 10 år som SOSU-hjælper og genfinde troen på sig selv.

Ny frivillig i GIVRUM
Det er koldt og regnfuldt i juli 2019. Louise Lindvig Thelander er på Roskilde Festival sammen med Diakonissestiftelsens genbrugsbutik Loppeshoppen og det kreative fællesskab GIVRUM. Hun hilser på festivalgæsterne, der nørkler i GIVRUMs bæredygtige oase.

Den 35-årige Louise Lindvig Thelander er uddannet Sustainable Fashion Designer fra Københavns Erhvervsakademi (KEA). Hun er frivillig på festivallen og ansvarlig for GIVRUMs varer. Hun står desuden i spidsen for en workshop, hvor t-shirts fra Loppeshoppen bliver redesignet til afslappede festivaltasker.

"I GIVRUM har jeg fået troen på, at mine kreative tanker kan bruges til noget,” konstaterer hun.

Hendes frivillige arbejde i GIVRUM begyndte i august 2015. Hun var netop ankommet til København fra Aarhus og kendte ingen i byen ud over sin mand og hans børn. Til en workshop på designstudiet arbejdede hun med en case, der omhandlede GIVRUM og Loppeshoppen.

”Jeg har altid gerne villet være frivillig, men jeg har aldrig brændt for at stå bag kassen og betjene kunder. Derfor gav det bare mere mening for mig at prøve de kreative værksteder på Diakonissestiftelsen, og det blev en åbning for, at jeg kunne lære nogle nye mennesker at kende,” erindrer Louise Lindvig Thelander.

Et langt tilløb til den kreative drøm
Louise Lindvig Thelander beskriver sig selv som langsom til at beslutte sig for sin levevej. Selvom hun som barn drømte om at blive tøjdesigner, begyndte hun alligevel på en uddannelse som SOSU-hjælper. Hun vidste godt, at det ikke var en uddannelse, hun ville bruge resten af livet. Hun nåede at arbejde 10 år som SOSU-hjælper, indtil hun en dag søgte ind på HF for at kunne realisere drømmen om at blive designer.

”Nogle syntes, at det var sejt, at jeg startede på HF som 26-årig, andre syntes, at jeg var bindegal og sagde, ’hvorfor vil du det? Du har allerede en uddannelse!',” fortæller Louise Lindvig Thelander.

I dag kan Louise Lindvig Thelander skrive designer på CV’et. Det er blandt andet uddannelsen, der har genåbnet hendes øjne for kreativiteten, men GIVRUM spiller også en stor rolle.

”De frivillige i GIVRUM har taget godt imod mig. Det har styrket min kreative selvtillid."

"Før i tiden turde jeg ikke at stille mig op foran en masse mennesker og undervise, men nu har jeg større tro på mig selv, og det jeg kan rent kreativt," fortæller Louise Lindvig Thelander.

GIVRUM støtter på mange niveauer
Leder af Genbrug på Diakonissestiftelsen Trine Høst nikker genkendende til Louises Lindvig Thelanders beskrivelse af GIVRUMs styrker:

”I GIVRUM kan man udvikle sig på mange niveauer. Louise er et rigtigt godt eksempel på, at hun bruger værkstederne som en øvebane ved f.eks. ved at afholde workshops. Andre frivillige bruger fællesskabet i GIVRUM til at øve sig i at komme ud af døren og være en del af et fællesskab en gang om ugen.”

Inden Louise Lindvig Thelander begyndte i GIVRUM, sad hun altid alene med sine kreative projekter derhjemme.

”Det har været rart at gå fra at arbejde alene til, at vi løfter i flok. Det elsker jeg! Én frivillig får en ide, og de andre bakker den op. Vi skaber produkter sammen, som Loppeshoppen sælger. Vi arbejder for et fælles mål, der skaber et overskud til Diakonissestiftelsens arbejde med at skabe livskvalitet for det enkelte menneske,” fortæller Louise og fortsætter:

”Det betyder meget for mig, at vi ikke sidder hver især med vores egne små syprojekter i GIVRUM. Så kunne vi lige så godt sidde derhjemme og nørkle. Det er selvfølgelig hyggeligt at få en kop kaffe, men det er det fælles mål, der motiverer mig.”

Når Louise Lindvig Thelander ser tilbage på de sidste fire år som frivillig i GIVRUM, kan hun se, hvilke egenskaber GIVRUM har givet hende.

”Jeg ved pludselig, hvad jeg brænder for, og jeg tror mere på mig selv i forhold til de idéer, jeg har. Før i tiden manede jeg dem til jorden og tænkte ’nå, det bliver nok ikke til noget alligevel',” fortæller hun og uddyber:

”Det giver pote, når jeg ser, at de produkter, jeg har fundet på, bliver solgt lynhurtigt. F.eks. den flæsekjole af gamle herreskjorter, som jeg fik ideen til. På Roskilde Festival blev de revet væk og kommenteret meget på sociale medier,” fortæller hun glad og afslutter:

”Hvis jeg ikke var begyndt i GIVRUM, havde jeg i bund og grund ikke troet på, at design var noget jeg skulle leve af.”

Fakta

  • GIVRUM er Diakonissestiftelsens kreative og sociale værksteder. Værkstederne er åbne for alle og har fokus på bæredygtighed og social ansvarlighed.
     
  • Med værkstederne ønsker Diakonissestiftelsen at danne rammen for ligeværdige, kreative fællesskaber på tværs af målgrupper - både de ressourcestærke og de mere sårbare.

  • Du kan læse mere om Værksteds- og Krealoppen her: GIVRUM.

  • Du kan følge med i Louise Lindvig Thelanders kreative projekter på hendes blog og på Instagram.

 

Loppeshoppen leverede t-shirts til Louise Lindvig Thelanders workshop på Roskilde Festival 2019. Her blev t-shirts forvandlet til tasker helt uden nål og tråd.

Læs mere