Professionsbachelor i sygepleje

Som sygeplejerske er du med til at løse sundhedsvæsenets og velfærdssamfundets fremtidige udfordringer ved at arbejde tæt sammen med patienter, borgere, pårørende og andre professioner. 

Vil du arbejde og samarbejde med mennesker?

Som sygeplejerske har du mange muligheder for at arbejde alsidigt med sygepleje til mennesker i alle aldre, både i Danmark og i udlandet. Din arbejdsplads kan være på hospitaler, på hospice, i borgernes eget hjem, i medicinalbranchen, i humanitære organisationer og mange andre steder. I løbet af sygeplejerskeuddannelsen vil du opnå solid viden, færdigheder og kompetencer inden for sundhed og sygdom. 

Sygeplejerskeuddannelsen på Diakonissestiftelsen er et uddannelsessted med en lang historie og et stærkt værdigrundlag. Vi er kendt for høj faglighed, medmenneskelighed og ordentlighed. Når du er uddannet som sygeplejerske her hos os, har du tilegnet dig den sygeplejefaglige viden, de praktiske færdigheder og den menneskelige indsigt, der skal til for at arbejde professionelt på et højt niveau i et foranderligt samfund.

Fakta

Varighed
3 ½ år, 210 ECTS
Omkring 40 pct. af uddannelsen foregår i klinisk praksis. 

Studiestart
Februar og september

Tal på os
Der er indskrevet ca. 320 studerende, og der er ca. 17 ansatte.

Optagelse og vejledning
Studievejleder Anni Bendtsen
T: +45 60 11 17 72
E: anbe@ucdiakonissen.dk

Mød Freja fra sygeplejerskeuddannelsen

På Uddannelsescenter Diakonissestiftelsen får du et højt fagligt niveau og et lille uddannelsessted, hvor vi kommer hinanden ved og ser den enkelte. Vi har stærke traditioner og fællesskaber og er del af en større velfærdsorganisation, Diakonissestiftelsen, som giver mulighed for læring på tværs. Vi samarbejder fx om pædagogiske projekter med børnene fra Diakonissestiftelsens børnehuse, om palliation med Diakonissestiftelsens Hospice og om frivillighed med Diakonissestiftelsens frivillighedskonsulent.

Du vil på uddannelsescenteret opleve, at underviserne kender dig, ser dig og interesserer sig for din læring og trivsel på uddannelsen.

Indhold og opbygning

Som sygeplejestuderende beskæftiger du dig med mange forskellige fag inden for både sundhedsvidenskab, naturvidenskab, humanvidenskab og samfundsvidenskab. Fagene er alle knyttet an til sygeplejefaglige temaer, så du kan opnå stor forståelse og dygtighed inden for sygeplejeprofessionen. Undervejs i dit uddannelsesforløb er der valgfrie elementer, hvor du har mulighed for at sætte dit eget præg på uddannelsen i forhold til dine faglige interesseområder.

Der skal lægges meget energi og et stort engagement i sygeplejestudiet. Uddannelsen er et fuldtidsstudium, og du skal regne med at bruge i gennemsnit ca. 40 timer om ugen på dine studier.

Sygeplejerskeuddannelsen er et afvekslende studium, der foregår i vekselvirkning mellem teori og praktik (klinisk undervisning). Den teoretiske undervisning er tilrettelagt med mange forskellige undervisningsformer og foregår på semesterhold, i mindre grupper eller som individuelle studier. Den kliniske undervisning foregår på hospitaler og i kommunale institutioner i Region Hovedstaden.

Billedet viser fire personer i samtale.

Vil du vide mere om uddannelsen?
Hvis du vil vide mere om uddannelsen, kan du kontakte vores studievejleder. Vores studievejleder kan vejlede dig i forhold til studievalg og give dig information om uddannelsens indhold, opbygning og adgangskrav.

 

Kontaktinformation
Anni Bendtsen

T: +45 60 11 17 72
E: anbe@ucdiakonissen.dk

 

Sygeplejerskeuddannelsen består af 7 semestre, som hver især har fokus på et sygeplejefagligt tema. Læs fx semesterbeskrivelser ved at klikke på 'Semestre' herunder.

Klinik (praktik)

Praksisnær uddannelse
Sygeplejerskeuddannelsen foregår i vekselvirkning mellem teori og praksis. Du vil derfor flere gange komme i klinik på forskellige sundhedsfaglige arbejdspladser.

Læs mere på hjemmesiden for klinisk undervisning i Region Hovedstaden.

I sygeplejerskeuddannelsen anvendes betegnelsen klinik og ikke praktik. Derfor hedder det også kliniske undervisningssteder og ikke praktiksteder, og undervisningen, du modtager dér, omtales som klinisk undervisning.

Kliniske undervisningsforløb
Der er i løbet af uddannelsen kortere- og længerevarende undervisningsforløb, der foregår i klinisk praksis. Et længerevarende forløb varer typisk 8-10 uger med en forventet gennemsnitlig tilstedeværelse på 30 timer om ugen.

Læs mere på hjemmesiden for klinisk undervisning, hvor du kan få et overblik over, hvornår klinikperioderne er placeret på de forskellige semestre.

Ved at øve, træne, studere og være en del af praksis opnår du viden, færdigheder og kompetencer, der svarer til de læringsmål, der er for de enkelte semestre. Du vil blive vejledt og undervist af sygeplejersker og andet sundhedspersonale og opnå stigende faglig selvstændighed gennem uddannelsen.

Kliniske undervisningssteder i Region Hovedstaden
Sygeplejerskeuddannelsen ved Uddannelsescenter Diakonissestiftelsen og Københavns Professionshøjskole samarbejder med hospitaler, psykiatriske centre og kommuner i hele Region Hovedstaden. Det betyder, at klinisk undervisning forgår inden for Region Hovedstadens område, og at du udelukkende kommer i klinik på kliniske undervisningssteder, som er godkendte til at varetage undervisning af sygeplejestuderende.

Billedet viser to personer i sygeplejerskeuniform.
Vi har flere simulationsrum for at forberede de studerende på praksis.

Internationale studiemuligheder

På sygeplejestudiet har du mulighed for at tone din uddannelse med klinikophold i udlandet og således opnå kendskab til forskellige sundhedssystemer og internationale sundhedsudfordringer.

På uddannelsescenteret sender vi fx studerende til Japan, Nepal og lande i Skandinavien og Afrika.

Et klinikophold i udlandet er en oplevelse for livet, men stiller også store krav til den enkelte studerende i forbindelse med planlægning og gennemførelse af opholdet. Det er derfor en forudsætning, at du er engageret, robust og moden.

Du kan medbringe din SU og søge stipendier og legater til opholdet.

Er du interesseret i at høre mere om klinikophold i udlandet, kan du kontakte vores internationale koordinator Eva Ohmann: E:evoh@ucdiakonissen.dk

 

Billedet viser en mand på en motorcykel.

Studiemiljø

Vi er et lille uddannelsessted, hvor alle kender hinanden godt – både studerende og undervisere. Vi har et hyggeligt socialt studiemiljø, en festlig bar og forskellige råd og udvalg, du kan være med i. Vi afholder også jævnligt sociale arrangementer, som er for både sygeplejestuderende og studerende fra professionsbacheloruddannelsen i kristendom, kultur og kommunikation. 

Når du begynder på din uddannelse, bliver du ikke kun del af det lille fællesskab på uddannelsen, men også det store fællesskab på Diakonissestiftelsen. Det betyder, at du inviteres til at deltage i nogle af Diakonissestiftelsens mange sociale og faglige tilbud. Det kan fx være foredrag, kor og biografklub. 

Som studerende har du også mulighed for at melde dig som frivillig ved Diakonissestiftelsen. Du kan fx arbejde med redesign i Loppeshoppens kreative værksteder, blive besøgsven hos en af de ældre på vores plejehjem eller blive mentor for en sårbar elev fra SOSU-uddannelserne.  

Som frivillig ved Diakonissestiftelsen gør du en stor forskel for andre. Du bliver samtidig del af et unikt fællesskab og får en masse nye kompetencer og spændende oplevelser. Læs her mere om, hvordan du bliver frivillig.

Mangler du et sted at bo? Så skriv dig op til et kollegieværelse på Diakonissestiftelsen og bliv en del af fællesskabet med andre studerende. Du kan læse mere om kollegieværelser her.

Rustur

Rusgruppen er en frivillig gruppe, som arbejder for, at nye studerende får den bedst mulige start på studiet. Gruppen består af studerende fra alle semestre, der bl.a. går sammen for at arrangere en tredages rustur til det nye 1. semester. Rusturen finder sted ved studiestart. 

Rusturen er nøje planlagt og handler om at blive rystet sammen som hold. Undervejs på turen vil der foregå en masse sociale aktiviteter, der alle handler om at lære hinanden bedre at kende og kickstarte de næste 3,5 år på studiet. Udover de sociale aktiviteter planlægger rusgruppen også flere faglige indslag, som er med til at forberede de nye studerende på fx klinikkerne undervejs på studiet. 

Foruden rusturen planlægger rusgruppen også en fredagsmiddag på uddannelsescenteret for de nye studerende. Middagen bliver afholdt den første fredag efter studiestart.

Der vil næsten altid være en rusvejleder at finde på uddannelsescenteret. Så grib endelig fat i dem på gangen, hvis du er i tvivl om noget eller bare har lyst til at snakke lidt. De er altid klar til at hjælpe dig!

Billedet er et gruppefoto med udklædte personer.
Det går festligt for sig, når rusgruppen tager imod nye studerende.

Studentervejledningen

  • Vi er sygeplejestuderende fra forskellige semestre og ved derfor godt, hvordan det er at studere - både på godt og ondt
  • Vi har tid til at lytte og snakke, så vi sammen kan finde gode løsninger for den enkelte studerende 
  • Vi har tavshedspligt

Som studerende er du altid velkommen til at kigge forbi vores kontor ved siden af studievejlederen til en fortrolig snak. Du kan se vores kontortider uge til uge på døren til vores kontor.

Du er selvfølgelig også velkommen til at skrive en mail til os på studentervejleder@ucdiakonissen.dk, hvis du har nogle spørgsmål eller ønsker at arrangere et telefonisk eller fysisk møde en anden dag.

Vi kan fx svare på spørgsmål, der handler om, hvor stor en arbejdsindsats studiet kræver, hvor mange timers studiejob det er realistisk at have, og hvordan det sociale studiemiljø er.

Vi har samlet en masse praktiske oplysninger om uddannelsen og gode råd til dig, der er ny studerende, i vores studenterhåndbog. Du finder håndbogen her.

Ansøgningsfrister

  • Kvote 1: 5. juli kl. 12.00
  • Kvote 2: 15. marts kl. 12.00. 
  • Du søger optagelse med MitID via optagelse.dk.
  • Ansøgere uden MitID skal sende deres underskriftside senest d. 15. marts kl. 12:00 til uddannelsesinstitutionen på sygeplejerske@ucdiakonissen.dk.
  • Udførlig vejledning findes på optagelse.dk

    Uddannelsescenter Diakonissestiftelsen, Sygeplejerskeuddannelsens optagelses-områdenummer for:
  • Vinteroptag (studiestart februar) er 56022
  • Sommeroptag (studiestart september) er 56020
Billedet forestiller to personer.
Kathrine Hansen Lange og Isabella Willersrud er studentervejledere på sygeplejerskeuddannelsen.

Overflytning

Hvis du ønsker at blive overflyttet til eller fra en anden sygeplejerskeuddannelse

Overflytning fra andre sygeplejerskeuddannelser
Du kan søge om overflytning til Uddannelsescenter Diakonissestiftelsens sygeplejerskeuddannelse efter at have bestået 1. studieår. Har du ikke bestået uddannelsens første år, skal du søge om optagelse på ny.

Du skal du sende en motiveret ansøgning og din studiejournal på mail til studievejlederen inden 1. april (med overflytning i august samme år) eller 1. november (med overflytning til februar det kommende år). I ansøgningen skal du præcisere, hvornår du er begyndt uddannelsen, hvilket hold du går på samt fra hvornår du søger overflytning.

Du vil derefter snarest få svar på, om der er plads på det pågældende hold. Du skal derefter sige din studieplads op på din nuværende uddannelsesinstitution, før kan du ikke blive optaget på Udannelsescenter Diakonissestiftelsen.

Overflytning til andre sygeplejerskeuddannelser
Du kan søge om overflytning til anden uddannelsesinstitution efter at have bestået 1. studieår. Du skal begrunde dit studieophør samt meddele, fra hvornår opsigelsen skal gælde. Du modtager herefter en skriftlig meddelelse fra studievejlederen om at komme til en samtale, hvor du skal medbringe dit studiekort. Når overflytningen er godkendt, vil din SU blive stoppet fra Uddannelsescenter Diakonissestiftelsen, og du skal ansøge på ny på din nye uddannelsesinstitution. 

Studiefaglige samtaler

Studiefaglige samtaler er et af vores vigtige tiltag til at støtte dig som studerende i uddannelsesforløbet.

Hensigten med studiefaglige samtaler er at hjælpe den studerende til at skabe gennemsigtighed i studiet og øge muligheden for at træffe begrundede faglige valg i forhold til egen læring og trivsel i både den teoretiske og den kliniske del af uddannelsen.

  1. studiefaglig samtale er obligatorisk og vil blive afholdt på 1. semester. Samtalen vil dreje sig om studiestarten og trivslen på studiet.
  2. studiefaglig samtale er frivillig og vil blive afholdt på 5. semester. Samtalen vil handle om, hvordan det forudgående forløb har været samt om målene for den fremtidige faglige og personlige udvikling. 

Opfølgende karrierevejledning tilrettelægges af studievejlederen.

Betinget optag

På Uddannelsescenter Diakonissestiftelsen, Sygeplejerskeuddannelsen, gives der ikke mulighed for betinget optag, jf. Adgangsbekendtgørelsen

Ansøgning og optagelse

Kvote 1

Ansøgningsfristen til kvote 1 er den 5. juli kl. 12.00.

Hvis du søger i kvote 1, vurderes du udelukkende på baggrund af gennemsnittet fra din adgangsgivende eksamen. For at søge ind via kvote 1 skal du have bestået en dansk gymnasial eksamen.

Det vil sige:

  • Studentereksamen (stx)
  • Højere forberedelseseksamen (hf)
  • Højere handelseksamen (hhx)
  • Højere teknisk eksamen (htx)
  • Gymnasialt indslusningsforløb for flygtninge og indvandrere (gif)
  • Gymnasial erhvervsuddannelse (eux)

Du skal kun dokumentere dit adgangsgrundlag ved et eksamensbevis i kvote 1. Hvis du er uddannet efter 2004, kan du hente dit eksamensbevis via linket til Eksamensdatabasen på optagelse.dk.

Er gennemsnittet for din adgangsgivende eksamen lavere end adgangskvotienten, eller kender du endnu ikke dit gennemsnit, skal du søge ind via kvote 2. Her er ansøgningsfristen den 15. marts kl. 12.00.

Hvis du har bestået flere adgangsgivende eksaminer, kan du kun blive optaget på baggrund af den første. Du kan ikke forbedre din eksamenskvotient ved at tage enkeltfag.

Genberegning af gennemsnit (fra maj 2022)
Hvis du afslutter din gymnasiale eksamen efter d. 1. maj 2022, er du omfattet af reglerne om genberegning af gennemsnit, hvis du supplerer i specifikke adgangskrav til den/de uddannelser, du søger ind på.

Kvote 2

Ansøgningsfristen til kvote 2 er den 15. marts kl. 12.00. 

Hvis du har en gymnasial eksamen og er i tvivl, om dit gennemsnit er højt nok til optagelse i kvote 1, skal du søge ind via kvote 2.

Du skal også søge i kvote 2, hvis du har ét af følgende adgangsgrundlag:

  • Erhvervserfaring og gymnasiale enkeltfag
  • En redderuddannelse
  • En ambulancebehandleruddannelse
  • En Social- og Sundhedsassistentuddannelse (trin 2)
  • En udenlandsk eller international adgangsgivende eksamen

Når du søger i kvote 2, skal du sende os dokumentation for, at du opfylder adgangskravet til uddannelsen, og en motiveret ansøgning.

Karriere

Som sygeplejerske arbejder du med pleje og behandling af patienter og borgere på hospitaler, plejecentre eller i borgerens hjem. En del sygeplejersker arbejder desuden inden for psykiatrien eller hos praktiserende læger. Du har derfor en bred vifte af jobmuligheder i sundhedsvæsenet inden for den offentlige og private sektor. For danske sygeplejersker er der desuden gode muligheder for at arbejde i udlandet bl.a. som udsendt for humanitære organisationer.

Uanset hvor du kommer til at arbejde, vil dit arbejde være meget alsidigt, og ikke to dage vil være ens.

Billedet viser tre personer på en hospitalsgang.

Videreuddannelse

Der er gode muligheder for videreuddannelse, når du er har en professionsbachelor i sygepleje. Du kan videreuddanne dig på master- eller kandidatniveau. 

Du kan læse mere om forskellige kandidatuddannelser på Uddannelsesguiden

Med sygeplejerskeuddannelsen får du en lang række muligheder for special- og videreuddannelse. Du kan fx tage:

  • Specialuddannelsen i anæstesiologisk sygepleje
  • Specialuddannelsen i psykiatrisk sygepleje
  • Diplomuddannelsen i borgernær sundhed
  • Diplomuddannelsen i sundhedsformidling
  • Masteruddannelsen i sundhedsfremme
  • Den sundhedsfaglige kandidatuddannelse (cand. cur.)

Når du har færdiggjort en kandidatuddannelse, kan du desuden tage en forskeruddannelse (ph.d.). 

Løn for sygeplejersker

Sygeplejerskers løn er ofte dannet af en grundløn og forskellige tillæg.

Læs mere om lønforhold på Dansk Sygeplejeråds hjemmeside.

Mød færdiguddannede sygeplejersker fra Diakonissestiftelsen

Julie Refsgaard Larsen

Julie arbejder som basissygeplejerske ved Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling på Rigshospitalet

Sarah Elton

Sarah arbejder som klinisk underviser ved Juliane Marie Centret på Rigshospitalet.

Mathias Hansen

Mathias arbejdede nogle måneder i hjemmeplejen i Nordnorge, efter han blev færdig som sygeplejerske i sommeren 2022

Læs hele deres historie her

Se, hvilke muligheder du har for at modtage SU

Se, hvordan du søger om forsørgertillæg eller tillæg af SU-klip

Ledelse

Anne Regitze Lind Holm

Uddannelsesleder på professionsbacheloruddannelserne

Anne Regitze Lind Holm

anrl@ucdiakonissen.dk

+45 38 38 47 84

Studievejledere

Eva Aggernæs

Studievejleder

Eva Aggernæs

evsa@ucdiakonissen.dk

+45 38 38 44 59

Anni Bendtsen

Studievejleder

Anni Bendtsen

anbe@ucdiakonissen.dk

+45 60 11 17 72

SU-vejleder

Tanja Jørgensen

SU-vejleder

Tanja Jørgensen

tajo@ucdiakonissen.dk

+45 38 38 44 43

Administration

Laila Staunstrup Jensen

Administrativ medarbejder

Laila Staunstrup Jensen

laij@ucdiakonissen.dk

+45 38 38 47 73

Diana Othman

Økonomimedarbejder

Diana Othman

diot@diakonissen.dk

+45 38 38 47 47

Undervisere

Anne-Katrine Rønn Mathiassen

Lektor

Anne-Katrine Rønn Mathiassen

akma@ucdiakonissen.dk

+45 38 38 44 49

Annette Mollerup

Ph.d., lektor

Annette Mollerup

amol@ucdiakonissen.dk

+45 38 38 44 48

Eva Kristina Ohmann

Lektor (barselsvikar)

Eva Kristina Ohmann

evoh@ucdiakonissen.dk

Helle Farsinsen Gundorff Nielsen

Lektor (barsel)

Helle Farsinsen Gundorff Nielsen

hfgn@ucdiakonissen.dk

+45 38 38 44 58

Iben Kiilsgaard Tømmerup

Lektor

Iben Kiilsgaard Tømmerup

ibek@ucdiakonissen.dk

+45 60 11 17 75

Jan B. W. Pedersen

Ph.d., lektor

Jan B. W. Pedersen

janp@ucdiakonissen.dk

+45 38 38 44 44

Linda Kaasgaard

Adjunkt

Linda Kaasgaard

lkaa@ucdiakonissen.dk

+45 38 38 44 57

Maja Elisabeth Juul Søndergaard

Adjunkt

Maja Elisabeth Juul Søndergaard

majan@ucdiakonissen.dk

+45 38 38 44 60

Mette Stabell

Lektor

Mette Stabell

mett@ucdiakonissen.dk

+45 38 38 44 55

Mie Jørgensen

Lektor, international koordinator (barsel)

Mie Jørgensen

mioj@ucdiakonissen.dk

+45 38 38 44 42

Stine Yde Freiesleben

Lektor

Stine Yde Freiesleben

stfr@ucdiakonissen.dk

+45 38 38 47 95

Kurt Nielsen

Læge

Kurt Nielsen