Se efter ærkeenglen på ferien

4. juli 2022

Har du huske rejseforsikringen før din ferie? Også i antikken var verden farlig at færdes i, men frem for rejseforsikring kunne man anråbe selveste ærkeenglene om hjælp. I denne episode af Kaspers Kristendomshistorie fortæller adjunkt og ph.d. Kasper Dalgaard fra UddannelsesCenter Diakonissestiftelsen om ærkeengle som beskyttelse af byer.

En mand sidder på en sten foran Emmauskirken.

Adjunkt og ph.d. Kasper Dalgaard tager i over 250 undervisningsvideoer kristendomshistorien under kærlig behandling.

Tekst og foto: Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

Der er flere eksempler på magi i kristendommen. Adjunkt og ph.d. Kasper Dalgaard fra professionsbacheloruddannelsen i kristendom, kultur og kommunikation får julelys i øjnene, når han taler om "magi, engle og religiøst detektivarbejde."

"Ved at sætte en inskription op på en bygning, har man i antikken tænkt, at man kunne anråbe selveste ærkeenglene om hjælp til beskyttelse af hele byen," siger han.

Engle på ferien

I mere end 250 undervisningsvideoer fortæller han om alt fra jordens skabelse i Det gamle Testamente til David Bowies religiøse rejser. Vi giver dig gratis adgang til et nyt emne hver måned. Nu er det ferietid, og måske møder du også engle og inskriptioner i sommervarmen, så se med her, hvor Kasper Dalgaard undersøger, hvad og hvem der anråbes om hjælp i den spændende 'ærkeengelpåkaldelses-inskription' fra Milet i det vestlige Tyrkiet.

"Her ser vi nærmere på, hvordan man i praksis gjorde det tilbage i ca. det 4. århundrede i Milet, en by i det vestlige Tyrkiet. Og samtidig får vi en indsigt i ærkeenglenes hemmelige, magiske navne og symboler. Det kan være svært at blive klog på, dels om det var jøder, kristne eller andre, der stod for indskrifterne, og dels hvad og hvem der anråbes om hjælp. Derfor må vi i gang med lidt detektivarbejde."

Video om ærkeengle som beskyttelse

Se og hør Kasper Dalgaard fortælle om ærkeengle, magi og religiøst detektivarbejde:

Mere om Kaspers Kristendomshistorie

Fakta:

  • Kasper Dalgaard underviser på professionsbachelor-uddannelsen i kristendom, kultur og kommunikation (3K) på UddannelsesCenter Diakonissestiftelsen.

  • Som supplement til undervisningen udgiver han hver uge to videoer med forskningsbaseret formidling af religionsvidenskab.

  • Videoerne kan tilgås af alle på ’Kaspers Kristendomshistorie’. En månedlig adgang koster 14 kroner, som går ubeskåret til Danmarks Naturfond.

  • 3K-uddannelsen løber over fire år. Den er delt i otte semestre, hvoraf halvandet er praktik. Læs mere på 3K's hjemmeside.

  • Diakonissestiftelsen er en non-profit erhvervsdrivende fond, en af Danmarks største velfærdsorganisationer og har over 155-års erfaring i at uddanne og drage omsorg for mennesker.